MENU

Artificial Harmony

Door Motivista
|
Lezen in: 3 minuten

Het is iets wat iedereen wel herkent. Iets wat dagelijks op het werk voorkomt. Het wordt gedreven door menselijk gedrag en het kan schadelijk zijn voor jezelf maar vooral ook voor jouw business.

Nieuwsgierig wat dat is?

Kunstmatige harmonie
Soms is het moment voorbij en ben je te laat met het uitspreken van je mening, althans dat denk je op dat moment. Bewaar je dan zoals de meesten van ons, na een snelle reflectie, liever de goede vrede en houd jij je gedachten bij jezelf?
Eigenlijk ligt er iets dieper ten grondslag. Het is als “zeggen is lang niet altijd willen of doen”, dus ja zeggen terwijl je geen actie onderneemt. Maar ook “niets zeggen omdat je denkt dat het toch geen zin heeft” of “niets zeggen omdat je dan weer de klos bent en er een taak bij krijgt terwijl je het al zo druk hebt”. Het lijkt een soepele samenwerking, maar in feite wordt er niet constructief iets opgebouwd. Je ontneemt jezelf en jouw team daarmee de kans om verder te komen, om te groeien. Gevolg: goede meningen en goede suggesties verdwijnen op de achtergrond omdat er geen goede basis is om vrijuit te spreken.

“Dat wat je constateert, daar heb je eigenaarschap op. 100% verantwoordelijkheid nemen op je observaties en gedachten en daar actie op ondernemen. Alleen door dit uit te spreken naar de juiste persoon of personen, help je jouw team verder. Dit maakt namelijk het onderscheid tussen een groep mensen en een team.”
Karin Schijf – Agile coach

Ben je een groep, of ben je een team?
Wat maakt het verschil? Een groep mensen is vooral met hun eigen werk bezig en zijn meer in silo’s aan het werk dan dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het op te leveren resultaat. Een team stelt het collectief boven het individuele resultaat en moet écht samenwerken om hier te komen. Daarom is het bouwen van een team een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin je bereid moet zijn elkaar te ondersteunen en van elkaars krachten uit te gaan. Vertrouwen staat aan de basis van een goed team, want zonder vertrouwen durf je jezelf niet uit te spreken wanneer jouw mening verschilt van de rest.Een gemiste kans, want juist wanneer je je uitspreekt daag je elkaar uit en neem je zaken niet zomaar voor lief. Bijvoorbeeld omdat het ‘altijd al zo ging’. Je uitspreken houdt jou en het team scherp, komen jullie tot nieuwe ideeën en innovaties. Het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Een ding is zeker; met kunstmatige harmonie zal je altijd een groep blijven en nooit een team vormen!

6 Tips om kunstmatige harmonie te voorkomen

  • Werk vaker aan de zachte, emotionele menselijke waarden. Daarmee ontstaat vertrouwen als basis voor nog betere resultaten.
  • Zorg ervoor dat ieders rol binnen het team onderling duidelijk is.
  • Spreek uit wat benoemd moet worden en zorg daarmee dat iedereen dezelfde doelen nastreeft.
  • Maak goede werkafspraken, teamafspraken en voer constructieve discussies.
  • Durf knopen door te hakken, ook als dat betekent dat je zelf iets moet doen of najagen, want het gaat om het gezamenlijk resultaat van het team.
  • Leer van fouten door ze bespreekbaar te maken en de verantwoordelijkheid hierover als groepsresultaat te definiëren

Teams creëren met de Agile gedachtegang
Bij een Agile aanpak is het team verantwoordelijk voor het eindresultaat en word je hier als individu niet persoonlijk op afgerekend. Dat is alvast een veilig uitgangspunt om in echte harmonie met elkaar samen te werken en je uit te mogen spreken. Ook zijn de verschillende rollen duidelijk omschreven zodat er snellere, duidelijkere maar vooral juiste beslissingen genomen kunnen worden. Daarnaast kan een externe Agile coach net even dat verschil maken vanwege de ervaring om van groepen teams te maken via verschillende effectieve werkvormen.

Tot slot
Succesvolle organisaties begrijpen de kracht van Agile. Het is geen methode, maar een cultuurverandering die doorgevoerd zou moeten worden over de hele organisatie.

Wij wensen je veel echte harmonie toe, sterke teams en vooruitgang!

Koffie of champagne?

Brainstormen zonder koffie is als bezinning zonder groene thee. Of proost je liever alvast op het succes dat we samen gaan behalen?
Neem contact met ons op voor een afspraak

Wij zijn bezorgers van positieve impact. We dagen uit, verbinden en stimuleren mensen om zelf in actie te komen en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit doen we door te focussen op mindset en gedrag, cultuur en leiderschap met onze integrale aanpak.

FOLLOW US ON

Schrijf een reviewEvaluatieformulier trainingen

Motivista

Computerweg 22
3542 DR Utrecht
 
Karin Werlemann
© 1991-2024 Motivista | Alle rechten voorbehouden
Realisatie: Blauwe Nacht
Top