MENU

Innoveren of reageren? Dat is de vraag…

Door Motivista
|
Lezen in: 4 minuten

Het is en blijft een uitdaging voor elk bedrijf; hoe vind je de juiste balans tussen investeringen op de korte en op de lange termijn? Moet je investeren in innovatie terwijl de zaken op rolletjes lopen? Of ga je pas innoveren als de zaken er minder rooskleurig voorstaan?

In familiebedrijven vindt deze discussie tussen de verschillende generaties plaats. Meestal heeft de oudere generatie in de loop der jaren voor genoeg vet op de botten gezorgd om mindere tijden op te kunnen vangen. Zij doen wat nodig is, en zijn ervan overtuigd dat ondernemen altijd met ups en downs gaat. Na iedere terugval volgt er vanzelf weer een piek, zo is de gedachte.

De jongere generatie daarentegen kijkt met een andere bril naar de wereld. Zij zijn opgeleid met de gedachte dat je altijd in beweging moet blijven en nooit iets voor lief moet nemen. Natuurlijk moeten bepaalde tradities in ere worden gehouden, maar volgens de jongere generatie mogen ze nooit leidend zijn in de bedrijfsvoering en de besluitvorming.

Het bovenstaande is natuurlijk wat gechargeerd omschreven. Maar in de kern komt het er volgens ons op neer dat je op korte termijn beslissingen neemt waar je ook op langere termijn van profiteert. Maar ja, hoe doe je dat nou?

Kwestie van durven   
Zorg dat iedereen de missie kent en de visie van jouw bedrijf onderschrijft. Vertrouw op de kennis, kunde en ervaring van je medewerkers. Dat klinkt misschien als een enorm cliché, maar zij zijn de toekomst van je bedrijf. Durf daarom out-of-the-box te denken. Nodig je medewerkers uit om mee te denken over de koers van je bedrijf en maak duidelijk dat je waarde hecht aan ieders mening. Twee weten immers meer dan één.

Durf daarnaast mensen aan te nemen die anders tegen de organisatie van je bedrijf aankijken. Van navelstaren is nog nooit iemand beter geworden. Kritische geesten met een frisse blik schudden de boel weer op. Met als resultaat dat sommige discussies, die in het verleden wellicht al vaker zijn gevoerd en gestrand, weer op gang komen. Tijden veranderen en misschien waren de ideeën destijds niet echt aan de orde, maar zijn ze vandaag de dag wél het overwegen waard.

Kijk ook eens naar de huidige leiderschapsstijlen binnen je bedrijf. Sluiten die nog wel aan bij de visie en organisatiecultuur van je bedrijf? Past je cultuur nog wel bij de medewerkers die je nu in dienst hebt? Vraag jezelf eens af of tradities versnellend of juist vertragend werken bij het behalen van je doelstellingen.

Het durven kijken naar leiderschapsstijlen heeft alles te maken met de tijd waarin je onderneemt. Niet alleen veranderen de markt, de technologie en de behoeften van je klant, ook de nieuwere generatie medewerkers verschilt significant van haar voorgangers.

Medewerkers tussen de twintig en veertig jaar verwachten andere dingen van een werkgever dan oudere medewerkers. Jongere medewerkers zijn op zoek naar een baan die hen zingeving biedt. Een baan ook waarin ze de vrijheid krijgen om meer te doen dan er in hun functieomschrijving staat beschreven. De nieuwe generatie wil graag een wezenlijk bijdrage leveren aan het grotere geheel. Ze willen gehoord worden, maar vooral willen ze over functies en afdelingen heen waarde toevoegen aan je bedrijf.

Tijd voor een nieuwe aanpak
Stroperige besluitvormingsprocessen, waar het alom bekende poldermodel vaak de oorzaak van is, zijn niet meer van deze tijd. Voordat een besluit is genomen is het antwoord alweer achterhaald. Hoe creëer je een gestroomlijnde interne organisatie en zorg je voor korte communicatielijnen en beleg je de besluitvorming dáár waar de expertise zit? En hoe zorg je voor een gezonde balans tussen de investeringen en focus op de korte termijn en doelstellingen op de lange termijn?

Dit doe je door je missie te koppelen aan de klantverwachtingen. Welke waardebeleving ervaren jouw klanten wanneer je je missie vervult? Wat is de emotionele beleving van jouw klant ten opzichte van die van je concurrenten? Wat maakt dat de klant voor jou kiest?

Wanneer dit helder is, kun je vanuit de gewenste klantbeleving naar je interne bedrijfsvoering kijken. Check de bottlenecks. Waar zit er ruis op de (communicatie)lijn? Waar zijn besluitvormingsprocessen te lang? Wie wacht er op wie voordat je klanten bediend worden? Hoe kunnen we de klantreis intern optimaliseren?

Kies voor multidisciplinaire teams
Onze ervaring is dat het antwoord in multidisciplinaire teams ligt, die over afdelingen heen worden geformeerd. Veelal zijn zij eindverantwoordelijk voor een waardeketen, in plaats van voor een stukje van de keten. Hierdoor overzien zij de hele klantreis en zijn zij in staat interne wachttijden te verkorten doordat alle relevante medewerkers dagelijks in teamverband samenwerken.

Door elke klantreis aan je missie en visie te koppelen, ontstaan er mooie dingen in je bedrijf. Iedereen weet wat zijn of haar individuele bijdrage of teambijdrage is aan het grotere geheel. Het werken in multidisciplinaire teams zorgt niet alleen voor effectiviteit, men leert het bedrijf ook door en door kennen vanuit de verschillende invalshoeken die er binnen het team vertegenwoordigd zijn.

Zelforganisatie belangrijke voorwaarde
Er is nóg een belangrijke voorwaarde om blijvend te innoveren; beleg de besluitvorming en het mandaat binnen deze multidisciplinaire teams. Dit wordt ook wel zelforganisatie genoemd. Zelforganisatie zorgt ervoor dat teams alles kunnen en mogen doen om hun doelstellingen te behalen. Begrijp ons niet verkeerd, het is geen vrijbrief voor een anarchie. Elk team dat verantwoordelijk is voor een bepaalde waardeketen of klantreis krijgt een heldere scope en goed geformuleerde kaders mee.

Dankzij deze scope en kaders kun je erop vertrouwen dat tradities niet zomaar overboord gezet worden. En dat alles wat goed werkt niet klakkeloos wordt veranderd om maar te veranderen.

Zo ontstaat er een cultuur op basis van vertrouwen, eigenaarschap en zingeving binnen ieder team en de organisatie als geheel. Dit fundament zorgt ervoor dat:

  • de focus op een gezonde dagelijkse operatie ligt;
  • er tijd en ruimte is om te werken aan innovatie;
  • er zorgvuldig wordt omgegaan met de ziel van je bedrijf.

Benieuwd hoe je dit binnen jouw organisatie kunt realiseren zonder de dagelijkse gang van zaken volledig overhoop te halen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Koffie of champagne?

Brainstormen zonder koffie is als bezinning zonder groene thee. Of proost je liever alvast op het succes dat we samen gaan behalen?
Neem contact met ons op voor een afspraak

Wij zijn bezorgers van positieve impact. We dagen uit, verbinden en stimuleren mensen om zelf in actie te komen en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dit doen we door te focussen op mindset en gedrag, cultuur en leiderschap met onze integrale aanpak.

FOLLOW US ON

Schrijf een reviewEvaluatieformulier trainingen

Motivista

Computerweg 22
3542 DR Utrecht
 
Karin Werlemann
© 1991-2024 Motivista | Alle rechten voorbehouden
Realisatie: Blauwe Nacht
Top